Sacrale Dans
Sacrale dans wordt ook wel sacred dance of meditatieve dans genoemd.
Deze dansvorm is ontstaan in 1976 te Findhorn (Schotland) met als grondlegger Bernhard Wosien, theoloog en balletpedagoog.
Kenmerkend voor sacrale dans zijn de kringdansen rond een door bloemen of kaarsen aangegeven “midden”. Het midden is een aandachtspunt waarop je je  kunt concentreren zodat je niet wordt afgeleid. Maar het is ook een duiding van je eigen stille punt en de kern van het leven. Door daar omheen te dansen, cirkelen we als het ware om het Geheim Mysterie en wordt de cirkel een sacrale ruimte. Sacraal in de zin van heel makend.


Dans, een taal die ouder is dan het gesproken woord, is een manier om je te openen voor de kosmische oerbeweging van het leven.
Het met volledige aandacht aanwezig zijn bij elke stap en elke beweging, waarnemend zonder oordeel, is meditatief en werkt helend.
We dansen eenvoudige, herhalende patronen op klassieke, religieuze, folkloristische en meditatieve muziek. Soms stil en ingetogen, soms uitbundig.
Samen dansen in een kring geeft een krachtige energie. Gedragen door het ritme van de muziek, door de bewegingen, de symboliek en de kracht van de kring, ontstaat een verbinding tussen lichaam, ziel en geest en met elkaar. Door te dansen wordt in beweging gebracht wat er innerlijk in ons leeft. Zo kunnen we ons steeds meer overgeven aan wie we in diepste wezen zijn. En weten we ons steeds opnieuw, woordeloos, in eenheid verbonden met elkaar, de wereld en de oneindige stromende Bron.
Je zult ervaren dat sacrale dans niet zozeer technische vaardigheden van je vergt, maar je uitnodigt mee te gaan op de stroom van de muziek en de kring van dansers. Danservaring is dan ook niet nodig; het gaat niet om prestatie, maar om datgene wat jij beleeft of waarvan jij je bewust wordt.
De dansen worden meestal gekozen op basis van een bepaald thema dat vaak in relatie staat tot de tijd van het jaar (zie dansagenda).
Wilna Westerlaken, (033) 46 338 46

Muziek en dans vinden hun weg
tot in de geheime plaatsen van de ziel.
Plato